Čínskou ocelí za obyčejné lidi

Ať volby vyhraje kdokoliv, celkem jistě vím, kdo je vyhraje v MS kraji: Miloš Zeman. To vědí, "jediný zastánce obyčejných lidí", "jediný obránce českých tradic". Budiž.Ale udělejme si exkurz.    

Česko patří mezi nejvíce proexportně zaměřené ekonomiky na světě, přičemž na našem exportu má velký podíl průmysl, který logicky dává práci mnoha lidem. Konkrétně u nás na Ostravsku desetitisíce pracovních míst závisí na výrobě oceli (TZ~7.000, AM~7.000 + subdodavatelé), jejíž tradice u nás sahá na přelom osmnáctého a devatenáctého století.

 

Dlouhodobě probíhá jednání, zda by měla Čína dostat status tržní ekonomiky, kterýžto akt by mohl zaplavit evropský trh krom jiných věcí levnou čínskou ocelí (protože v Číně kašlou na ekologické limity, bezpečnostní normy a další věci). V takovém případě by se obě fabriky, jak Třinec, tak Mittal, dostaly do problémů a taky by mohly kleknout; to v konečném důsledku znamená ohrožení baj vočko 15-30K pracovních míst (jen v MS regionu!) & nevratnou ztrátu know-how, které tu bylo stovky let. To je zcela jiná darda než omílané OKD Právní disputace byly intenzivní v roce 2016, kdy Čína tvrdila, že v prosinci 2016 status automaticky získá. Co na to tehdy říkaly zainteresované osoby?

 

Czudek: „Bojujeme o to, aby Čína, která dotuje svými pobídkami čínské zboží při exportu, nedostala takzvaný status tržního hospodářství, a tudíž byla efektivní možnost antidumpingových a antisubvenčních řízení,"

Rafaj: "....pokud by se Číně udělil status tržní ekonomiky, znamenalo by to ohrožení nejen hutního, ale i automobilového, papírenského, keramického a sklářského průmyslu"

https://www.denik.cz/ekonomika/cesti-ocelari-rostouci-levne-dovozy-z-ciny-nici-evropsky-trh-20160419.html

Tošenovský (ODS): „Myslím, že pan prezident hraje o něco jiného, než je náš průmysl a jeho konkurenceschopnost“.

Maštálka (KSČM!): "...jsou zde dvě hrozby. Jednak ohrožení pracovních míst, ale ve svém důsledku i surovinová závislost. „Protože budeme nuceni výrobky, které jsme schopni vyrobit sami, kupovat z Číny,“

Konečná (KSČM): „Vůbec si nedovedu představit, že bychom k situaci, která se dnes odvíjí v OKD, přidali ještě udělení tržního statusu Číně. Mohlo by to mít za následek de facto třeba likvidaci části ocelárny ArcelorMittal, kterou tam máme,“

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1783388-cesti-europoslanci-prezident-se-myli-uznani-ciny-trzni-ekonomikou-poskodi-i-nase

Hrad (skrze prezidentova mluvčího): „Pan prezident podporuje udělení statutu tržní ekonomiky Čínské lidové republice. Je třeba si uvědomit, že Čína v tuto chvíli tržní ekonomikou už fakticky je“.

V době, kdy zdaleka nebyla domluvena nějaká razantní cla na čínskou ocel. V době, kdy žádné "fakticky" neplatilo, jsou na to kritéria. Takže kapitáni průmyslu, který teď a tady zaměstnává desítky tisíc lidí, jsou proti. Europoslanci od ódesáků po komanče jsou proti. 

Jak je možné, že "jediný zastánce" za něco takového lobboval? Proč neřekl třeba "O něčem takovém by bylo možné uvažovat teprve ve chvíli, kdy budou vyjednána tvrdá antidumpingová opatření chránící české oceláře?"

Buď byli všichni ostatní - slovy klasika - prostí jak bulharská striptérka, nebo tu někdo opravdu nesleduje zájmy naše, ale nějaké jiné. Kdybychom si u voleb alespoň nekáleli do vlastního hnízda.

PS.: Netvrdím, že se s Čínou obchodovat nemá, tibetské vlajky nás opravdu nenasytí. Má, za nějakých podmínek. Takových, abychom tu "pod Beskydama" vůbec měli něco, co nás nasytí.   

Autor: Petr Kahanek | pátek 12.1.2018 17:28 | karma článku: 0 | přečteno: 647x
  • Další články autora

Petr Kahanek

"Bilancujeme dva roky..."

2.1.2024 v 18:00 | Karma: 11,60

Petr Kahanek

Trh na roztrhání

27.6.2022 v 11:31 | Karma: 16,29

Petr Kahanek

Minoritní akcionáři, plaťte?

24.6.2022 v 12:23 | Karma: 37,68